Sven Wollter tipsar i AB

Den gamle kommunisten har sett en dokumentär om gamla kommunister och deras hjältedåd. Anmälan finns i AB här. Det finns minst en gammal kommunist till som gärna skulle vilja se den, men töntarna på Gärdet har väl sina förment opartiska huvuden långt uppkörda i röven. Wollter:

Den har visats på festivaler i Norge, Ryssland, USA, Kanada och utsågs till bästa dokumentär på TEMPO i Stockholm i mars 2014.

Men varför får filmen ingen ordentlig distribution i Sverige? Varför kastar sig inte SF och/eller SVT över detta fantastiska material som har legat framför deras näsor i ett par år nu?

Wollter ger väl en del av svaret själv, men jag tror jag vet att man i Stockholm har lärt sig att det som var helt avgörande för Andra världskriget var invasionen i Normandie, och framförallt de modiga USA-soldater som landsteg på en viss väl försvarad del av stranden. (Att landstigningen på en hel del andra avsnitt förlöpte i stort sett utan motstånd är ingenting att bry sig på…). För övrigt har jag för mig att det var USA som befriade Auschwitz också och att marinsoldater från Florida var de som intog Reichstag i Berlin.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Historia, Massmedier

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s