Sven Wollter tipsar i AB

Den gamle kommunisten har sett en dokumentär om gamla kommunister och deras hjältedåd. Anmälan finns i AB här. Det finns minst en gammal kommunist till som gärna skulle vilja se den, men töntarna på Gärdet har väl sina förment opartiska huvuden långt uppkörda i röven. Wollter:

Den har visats på festivaler i Norge, Ryssland, USA, Kanada och utsågs till bästa dokumentär på TEMPO i Stockholm i mars 2014.

Men varför får filmen ingen ordentlig distribution i Sverige? Varför kastar sig inte SF och/eller SVT över detta fantastiska material som har legat framför deras näsor i ett par år nu?

Wollter ger väl en del av svaret själv, men jag tror jag vet att man i Stockholm har lärt sig att det som var helt avgörande för Andra världskriget var invasionen i Normandie, och framförallt de modiga USA-soldater som landsteg på en viss väl försvarad del av stranden. (Att landstigningen på en hel del andra avsnitt förlöpte i stort sett utan motstånd är ingenting att bry sig på…). För övrigt har jag för mig att det var USA som befriade Auschwitz också och att marinsoldater från Florida var de som intog Reichstag i Berlin.

Lämna en kommentar

Filed under Historia, Massmedier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s