Kamrat Frasse och bankerna

Jag kan inte låta bli att citera Lunds stolta tidnings något irriterade totalsågning av bankerna, banksystemet och en viss Falkengren. Kruxet med kamrat Frasses subtiliteter ligger huvudsakligen i att det inte går att varken kommentera eller länka till ett specifikt inlägg. Men nedanstående har jag nytta av för en reflektion i tiden, således:

Ett tusen miljoner kronor.

Det presenterades siffror idag rörande bankernas ekonomi. Enligt prognosen för helåret 2014 kommer vinsten för våra kära storbanker (SEB, HB. Nordea och Swebank) landa på i runda slängar ett hundra miljarder SEK. Alltså ett hundra tusen miljoner SEK. (100.000.000.000). I budgetproppen som också, på annat håll, framlades idag framgår det att den i sammanhanget neutronlilla siffran två (2) miljarder av statens pengar skall satsas på den kanske inte helt oviktiga sjukvården. Ni vet den där svenska paradgrenen som skall föreställa ett av fundamenten i vår välfärd. Borgarna opponerade sig genast gruvligt åt detta slöseri! Min fråga på fullt allvar är: När skall vi beväpna oss för att helt sonika gå in, vända upp och ner på krösusarna och skaka ut deras, förlåt våra, pluringar ur deras gigantiska fickor?! Hur länge till skall vi behöva lyssna på Wallenberglakejen och mannen i kvinnoskepnad, Fru Falkengren på SEB och hans/hennes bortförklaringar om hård konkurrens, dålig lönsamhet etc?!.. [min kursiv] Sedan bankkrisen 1992, då de lyckades lura en god-och klentrogen regering om nödlån från den alldeles för rika arbetarklassen, har de genom ormlikt slingrande i tjugotvå (22) år flagrant skitigt i att betala tillbaka. Tyvärr är min förhoppning om policyändring i och med regeringsskiftet inte speciellt stor. Nä, vi, folket får nog göra det själva och jag tror tamefan vapen kommer att behövas.

Lunds stolta tidning

Frasse har här tagit fram en typ av sexistiskt kort som gör att neo-feminister och s.k. genusvetenskapare får kortslutning, men det finns en poäng i att framställa dessa maktens kvinnor som patriarker i ett kvinnoskal, eftersom kapitalismens hydra i allt väsentligt är patriarkal till sin struktur och bedriver rovdrift på människor och naturresurser. Ett antal förvirrade människor tror att det ska blir bättre om ledningen för detta system besätts av humanoider utan y-kromosom. Hur man kommer fram till detta ligger i dunkel, men det förefaller mig att kvinnor anses snällare, mjukare eller mer miljövänliga eller mindre sexistiska eller nåt annat sånt där fint medelklass-jidder. Falkengren är ett exempel på att detta märkliga genusdravel är helt fel, för säkerhets skull kanske jag ska påpeka att jag inte tror att Falkengren själv håller med om dessa blå dunster, hon har nog fullt upp med att vara bankkapitalist.

Döm om min förvåning när jag några dagar efter Frasses drapa får e-post på jobbet och en inbjudan till ett evenemang som heter “Årets VD 2014”, deras sida finns här. Ett utdrag:

Den 10 november är det dags igen att utse Årets VD, även denna gång på anrika Berns Salonger i Stockholm.

I år har vi lyckats engagera SEB:s koncernchef och vd Annika Falkengren som huvudtalare, just nu en av världens mäktigaste kvinnor enligt den amerikanska affärstidningen Fortune.

[…]

Dessutom har vi ett par intressanta undersökningar att presentera och en spännande panel som kommer att diskutera hur framtidens vd kommer att se ut och vilka krav vi tror kommer att ställas.

Självklart är kvällens höjdpunkt prisutdelningen av Årets VD och Årets Unga VD, men det blir också tid för mingel, bubbel, mat och musikalisk underhållning från stora scenen.

Ett utmärkt tillfälle att nätverka, med andra ord.

Hmm, verkar onekligen lockande att åka till Tokholm och lyssna på en kvinna som är världsberömd och mingla, bubbla, äta och lyssna på “musikalisk underhållning”, kanske blir det någon känd rockgitarrist? Nätverka verkar också roligt.

Vad säger du Frasse? Ska vi åka tillsammans. Vi kan få rabatt om vi lyckas få med en till, då kostar det endast 1665 SEK per person. Exklusive moms förstås.

Risken finns kanske att vi inte kommer in, eftersom du talar om vapen i samband med banker. Någon på SÄPO spelar säkert i så fall ut Stora Terroristkortet, i alla fall om de läst din blogg. (SÄPO har aldrig haft koll på nånting överhuvud, med det fattar inte arrangörerna av det här evenemanget…)

Leave a comment

Filed under Kultur och nöjen, Politik, Politisk ekonomi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s