Kris i befolkningsfrågan?

Rubriken är titeln till en omdebatterad bok från 30-talet av Gunnar och Alva Myrdal. Mycket skit har kastats över makarna från högerhåll rörande deras s.k. sociala ingenjörskonst i befolkningsfrågan, men det som ofta glöms bort är att huvudorsaken var den vid den tiden katastrofala nativiteten.

Bland “svennar” har vi sannolikt fortfarande en inte alltför hög nativitet, oklar över om det finns jämförande statistik mellan “svennar mitt i livet” och den så voluminöst definierade gruppen “invandrare”. I vilket fall är det inte kris längre, vi har en folkökning, om inte annat beroende på invandringen i sig och inte nödvändigtvis beroende på de invandrades födelsetal.

I dagarna har högerregeringen i panik över att man riskerar mista makten gått ut i ett antal utspel i invandringsfrågan. Å ena sidan håller Landsfadern, Solens och Himlens Son, ett s.k. sommartal där han med sitt välmodulerade, hundlika och allvarsamma statsmannaskap ska visa ack så stor medmänsklighet och bedyra solidaritet med de stackars flyktingarna. Så långt allt väl. Sedan kommer brasklappen att det är såååå dyrt, typ 48 miljarder på 4 år. Raskt blir dessa 48 miljarder dels något som tydligen pressen vill ha fram genast, dels något som är ett gigantiskt problem. De enorma skattesänkningar som kastat sparvar i halsen på de redan besuttna har tydligen glömts bort, nu ska man ställa invandringen mot gamla och sjuka. Ett milt uttryckt dubbelt budskap från Den Store Landsfadern, Solens och Himlens Son, men inget att direkt förvåna sig över.

Under gårdagen kommer sedan in från kulisserna det tunga och allvarsamma gardet, de Stora Krishanterarna Med Allvarlig Uppsyn. Alltså Borg och Bildt. Bill och Bull. B&B understryker under en stort uppslagen presskonferens den enormt akuta krisen just NU rörande invandring, av en slump är detta aktuellt vid stundande riksdagsval. (Varför sitter inte Bildt och twittrar på en flygplats förresten, det gör han resten av mandatperioden, det måste vara kris på riktigt?)

Invandring eller vård och skola? Gissa vilket parti som vinner på den enfaldiga frågeställningen?

Högerns nya kostym har mer synliga kritstrecksränder än vanligt. Wallenbergs lakejer måste sitta vid makten. Det måste de. Till vilket pris som helst.

Vi har alltså någon typ av ny kris i befolkningsfrågan. Men med omvänd orsak och fiskande i grumligt brunt vatten.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Politik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s