Surströmming

Född och uppvuxen i det xenofoba Skåne har jag endast en gång “njutit” av surströmming. Det var vid en fyllefest organiserad av dåvarande VPK och KU i Lund på det härliga 70-talet. Någon norrlänning i exil hade öppnat en eller flera burkar, jag “njöt” lyckligtvis endast av lukten. Som brukligt var spydde jag likväl i en rännsten och blev dessutom bestulen på min rock av borgerligheten på Malmö Nation. (borgare var redan då tjuvaktiga, och vad i helvete vi hade där att göra minns jag naturligtvis inte…)

Nuförtiden läser jag taz på min stapplande tyska, och upptäcker att en skribent därstädes “hittat” till surströmmingens vedervärdigheter via någon svensk kontakt. Artikeln finns tillsvidare att läsa här. Artikel är kanske för mycket sagt, det är mera ett kåseri. Men följ länken även om du inte kan tyska och observera Bilden!!! Det är Fredrik den Onde som sitter i Erlanders eka på Harpsund, tillsammans med Angela Merkel, David Cameron och Mark Rutte. Syftet är att bereda vägen för Jean-Claude Junker som ordförande för kommissionen i det skendemokratiska EU, en ordförande som inte gillas av Cameron eftersom kristdemokraten Junker är känd federalist. Vem som är vem framgår tydligt: Merkel är kvinna, Cameron sitter i aktern och vår statsminister som renrakar både sig själv och 75 procent av befolkningen sitter vid årorna. Rutte är den fjärde personen.

Bildtexten i taz raljerar över att Merkel ser ut att ha ätit surströmming. Tror jag det, med det sällskapet och den rorsmannen! Man kan också raljera över uttrycket att “ta fan i båten” och undra över vem som är fan själv och vilka som är vanliga enkla smådjävlar?

Märk 1: Mark Rutte är premiärminister i Nederländerna, ledare för ett högerparti som påstår sig vara liberaler. Dessvärre har vår statsminister tittat för mycket på sport eller läst för mycket sport-“journalistik” och därvid bibringats missuppfattningen att Rutte är premiärminister i Holland. Bildning är svårt. Beviset för klavertrampet finns i ett inslag i SVT här, direkt i början av intervjun.

Märk 2: Visst är det rimligt att kalla alla kristdemokrater för kristna fundamentalister!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Kultur och nöjen, Politik, Religion

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s