Länksamling Almedalskritik

Jag har semester och beklagar att jag inte skrivit på ett tag, men jag blev så in i helvete trött på idioterna som åker till Almedalen och dillar om att det är fint och demokratiskt. Jag höll på att spy varje gång jag öppnade burken,  en tidning eller satte på radion under den här tiden. Nu är cirkusen äntligen över och jag försöker undvika depression rörande eländet genom att hitta likasinnade. Till min ganska stora förvåning är det högerns flaggskepp SvD som inte bara pliktskyldigast har “en galen krönikör” för balansens skull, utan har ett antal skribenter som på allvar ser kejsaren naken. Jag kan inte riktigt genomskåda  SvD:s motiv här, utan nöjer mig med textmassan.

Först ut ett utdrag ur Maria Wendts Almedalen – ett nationalromantiskt spektakel:

Ett problem med detta gemenskapande är att det borgar för en tämligen reaktionär politisk diskussion. I ljuset av att Sverige framstår som i många stycken föredömligt och harmoniskt, blir det svårt både att formulera, och att skapa legitimitet kring, radikala och kritiska politiska perspektiv. Tanken att den nationella gemenskapen bygger på uteslutning av de andra, de som inte tillhör ”oss”, och kanske rent av döljer konflikter och ojämlikhet inom nationen, blir svår att tänka. När samtidigt själva demokratin sammankopplas med nationen, med svensk historia och kultur, innebär detta också i sin förlängning att det som framstår som ”icke-svenskt” utestängs från, eller rent av framstår som ett hot mot, demokratin. Steget mellan ett till synes så oskyldigt och sommarmysigt nationellt gemenskapande som i Almedalen, och en mer aggressiv främlingsfientlig nationalism är därför inte så stort som man kanske vill tro.

Som medborgare får vi sällan, den massiva mediebevakningen av Almedalsveckan till trots, tillgång till en mer djupgående politisk diskussion eller debatt om viktiga samhällsproblem och konflikter. I stället erbjuds ”vi svenskar” att under politikerveckan bli delaktiga i och njuta av den ljusa nationella gemenskapen, något som uppenbarligen utövar en mycket stark lockelse. Men nog liknar det vi får mer ett nationalistiskt spektakel, än ett demokratiskt ideal. Och ur ett medborgarperspektiv förefaller mediernas ständiga nya rekordsatsningar under politikerveckan som ett våldsamt slöseri med pengar och resurser.

[…] Kanske är det dags att flytta politikerveckan från den nationella fantasins sommargotland. Varför inte förlägga den i november, på någon mindre insmickrande plats – Landskrona kanske? Flen? Och i stället för att ge varje riksdagsparti sin egen dag, kunde inte de politiska ödesfrågorna få stå i centrum? Sju dagar, ett politiskt problem per dag – som alla diskuterar, debatterar och försöker hitta lösningar på. Kanske skulle vi då kunna närma oss ett politiskt samtal värt namnet.

Hmm, Landskrona i  november. Intressant, undrar hur det går med Gärdet-eliten och Expressens fisliberaler och rosévinet i så fall.

Näste klarsynte i SvD är Soran Ismail med Almedalsveckan hotar demokratin:

En fest för demokratin. En spännande arena för samtal. Supervalårets hetaste vecka. Nej, det här är ryggdunkarnas och de osunda relationernas högborg. Det finns faktiskt något lite lätt vidrigt i att alla ska vara vänner och umgås, och senare granska och kritisera varandra. Kan man verkligen vara benhårda meningsmotståndare i riksdagen veckan efter att man stått och skålat på Donners Brunn? Jag är övertygad om motsatsen.

Det är något väldigt obehagligt med minglandet mellan journalister och politiska opponenter. Moderater står och dj:ar med Socialdemokrater. Aftonbladet poddar tillsammans med Expressen. Inga kritiska frågor, utan bara för att hylla varandra. I samma takt som olika ledarskribenter och politiska tyckare skålar ihop så blir deras texter gentemot varandra mer och mer uddlösa.

[…]

Men som vanligt ska jag inte bara klaga och gnälla, utan också komma med ett förslag till förbättring. Flytta Almedalsveckan. Till februari. Om inte det går så till en plats där ingen vill vara. Kanske Kumla? Det ska vara förbud mot alkohol i allmänhet och rosé i synnerhet. Ingen får ha mingelfester och absolut ingen får ta selfies med andra ”opinionsbildare”. Inte ens Niklas Svensson.

Vi får mindre valfläsk och hårdare debatter. Vassare granskningar och tydligare skillnader. För jag tror verkligen att det här måste få ett stopp. Annars är det inte bara extremismen som hotar vår demokrati. Utan även nepotismen.

Hmm, Kumla i februari. Har fördelen att det finns ett fängelse redan, samt att det är möjligt för journalisteliten att ta sig dit nästan lika enkelt som till Gotland. Rosé måste gå att ordna där också?

Slutligen länkar och citat från tre artiklar som i huvudsak behandlar att det “findemokratiska” jippot är ett paradis endast för svennar, verkar det som. Dessutom för  svennar med pengar, jippot är inte gratis. Eller beror problemen på att den repressiva apparaten är fixerad vid utseende när man bedömer riskerna för terrorattacker eller “odemokratiska” störningar? Svd har gjort “misstaget” att skicka en “invandrare” vid namn Negra Efendić, vilket lett till hennes artikel rörande problemen med att sticka ut:

Du ser inte ut som en journalist”. Det var förklaringen till varför polisen krävde att jag legitimerade mig i Almedalen efter statsminister Fredrik Reinfeldts tal.

Jag frågade vad hon menade, hon sa att jag inte hade några kameror på mig. Det hade inte alla kollegor på plats heller men det var bara mig polisen gick fram till, bad om leg och skrev ner mina uppgifter.

Jag frågade om hon inte skulle kontrollera de andra journalisterna på plats, hon sa att det inte behövdes.

[…]

Men det är inte första gången det händer. Nio gånger av tio gånger blir jag ”slumpvist utvald” för kontroll på flygplatsen. När jag förra året stod i publikhavet i Almedalen inför Fredrik Reinfeldts tal kom en civilklädd polis fram till mig och började ställa frågor. Jag undrade varför han inte gick och snackade med nazisterna som stod i en klunga fem meter bort. Polisen hade koll på dem, sa han.

Men jag gav mig inte och ville ha en förklaring. Jag stod med block och penna i en t-shirt och jeans. Vad var det i mitt utseende eller beteende som gjorde att polisen blev misstänksam?

”Du såg så arg ut”, sa han till slut.

Tss, man ska inte underskatta svennepolisens “klarsyn”. Eller?

Hoppar till ETC, tema sticka ut, med Nabila Abdul Fattahs ledare Almedalen – ett demokratiskt fiasko:

Vi satt på fredagen på ett seminarium som separatistiska antirasistska nätverket Rummet anordnade. Vi skulle utvärdera Almedalsveckan ur ett antirasistiskt perspektiv. De flesta i publiken var rasifierade. Utvärderingen av veckan ”som visar vilket demokratiskt samhälle vi har”, enligt rikspolischefen, dränktes i tårar. Både från panelen och publiken. På den platsen där demokratin hyllas kände vi oss demokratilösa.

Till slut ett litet, för journalisteliten som kramar Almedalen naturligtvis ointressant, inlägg i ETC. Från några som var inbjudna för att representera de s.k. förorterna:

Därför är det ironiskt och nästan förolämpande att höra politiker tala om hur tillgängligt Almedalen har blivit. Senast i fredags skrev en politiker från Botkyrka att Almedalen ”är en demokratisk plats, gratis och öppen för alla.”

Öppen för alla? Gratis? Kanske i teorin. För oss som inte delar hens verklighet (eller politikerinkomst) är Almedalen en avlägsen plats där makthavare och opinionsbildare träffas för att diskutera de viktigaste frågorna i landet just nu. Resan dit är inte gratis, inte heller boendet. Almedalen är fortfarande en klassfråga. (min kursiv)

Sammanfattningsvis är alltså jippot nationalromantiskt, odemokratiskt, bevakat av fördomsfull polismakt, kraftigt riggat för medelklass och en fyllefest dit man inte kan åka om man inte har gott om pengar eller om någon annan betalar.

Det är väl inget att göra åt 2015, eftersom alla redaktioner redan bokat både rosé-catering och rum? Men 2016 i Landskrona?

Advertisements

Leave a comment

Filed under Politik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s