SOU för vem?

Statens offentliga uutredningar är ett i princip utmärkt instrument när det används rätt. Kruxet är att en sådan utredning alltför ofta får direktiv att endast utreda ett litet segment av verkligheten, vanligtvis passande sittande regering.

Sedan en tid föreligger en kraftigt havererad SOU, nummer 2013:81, beställd av Birgitta Olsson. Utredningen verkar ha dominerats av SÄPO:s förvirrade och möjligen på klassiskt SÄPO-manér lågutbildade tjänstemän. Vidare har den haft som ordförande en myndighetschef, nämligen Eskil Frank som är överintendent för Forum för levande historia. Alltså är han chef för Sveriges ideologiska propagandaorgan med särskild inriktning på ungdomar. Myndigheten inrättades under en moralpanik på nittiotalet när Göran Persson fått en utredning om bakfoten och gripits av stora skälvan att få kritik i pressen. Cirkusen kring myndigheten finns ganska väl beskrivet i Wiki-länken.

Problemet med föreliggande SOU tycks vara samma som hos Forum för levande historia, nämligen  en notorisk förvirring rörande skillnaderna mellan aktivister till höger respektive vänster på den politiska skalan. Typiskt folkpartister alltså, vilka vid sina köksbord förfäktar höger-vänster-skalans cirkelform (jo, det är sant) vilket skulle göra att fascister och kommunister egentligen ligger väldigt nära varandra. Nu har man kommit på att klumpa ihop muslimska extremister i denna kategori också, vilket gör att det blir tredubbelt förvirrat.

Utredningen fick direkt efter publicering nedgörande kritik av forskare som själva suttit i utredningen. Hela cirkusen finns utomordentligt sammanfattad av Petter Larsson i Aftonbladet. Särskilt gillar jag sågningen från Göteborgs universitet där man använder det nedgörande “anekdotisk evidens”.

Detta kommer inte att hindra de rättrådiga och fina moralisterna. Ska vi gissa att Birgitta Olsson skiter i kritiken och gör som den kristne teologen Eskil Frank vill? Halmhatt på, var nöjd, gå och lägg en fjantig röstsedel i en urna var fjärde år. Den finborgerliga representativa demokratin går mot nya höjder…

Advertisements

Leave a comment

Filed under Politik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s