Moralpanik i repris, del 542, typ, liksom

Eftersom Björklund vid sitt köksbord personifierar det mesta av högerns fördomar rörande skolpolitiken kan det tyckas helt onödigt för moderaterna att ha en “skolpolitisk talesperson”. Det har man i alla fall. Han heter Tomas Tobé och brukar nedlåta sig till att medverka i SVT Debatt, där han företräder stollig nyliberalism tillsammans med den likaledes till programmet klippkortsinnehavande Fredrik Segerfeldt. (kallas visst opartiskt att ha med dessa ytterligheter i s.k. public service)

Om man kollar upp Tobé på högerns egen hemsida eller på Wikipedia finner man ingen notering om utbildning, konstigt nog för en skolpolitisk talesperson, däremot en notering om att han börjat sin “karriär” med att grunda en PR-byrå. Det är därför häpnadsväckande  att Tobé nu går till historien som en av de politiska klavertrampens populistiske mästare. Han har stuckit upp det fuktade fingret i högerns moralpaniska vindbyar och vaskat fram uttalandet att moderaterna vill ha ”ett handslag med landets föräldrar” om att begränsa barns datorspelande och kräva mer läxläsning. HAHA! Snacka om att för sin ålder ha precis noll koll!

För en gångs skull blir högerstollerier och populistrams bemött även i den finliberala borgarpressen:

Särskilt den senare är helt underbar och det är uppenbart att författaren är just författare och inte den gamla vanliga randande  ideologijournalisten.

Om man har tid över och vill något lite fördjupa sig i hur moralpaniken som  vanligt saknar stöd i  forskning,  kan man läsa Medierådets några år gamla utredning rörande datorspels eventuella skadeverkningar. Den finns på Medierådets hemsida här. (Tryck på “ladda ner”, inte “beställ”)

Tobé verkar vara i åttioårsåldern att döma av hans gammelmanstramserier på det här området. Troligen hör han till partiet som kallas “Gamla Moderaterna”?

Leave a comment

Filed under Kultur och nöjen, Politik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s