Horthy återupprättas!

Vilket behandlas av Peter Kadhammar i AB. Det visar sig att en judeutrotare kan stå staty i det findemokratiska EU. Vissa protester, men kanske något lama? Kadhammar skjuter in sig på sambandet mellan fascism och nationalism och ger exempel från Ungern:

I Gödöllö levde 80 judar. Alla fångades in, bara Janos Forgacs kom till­baka.

– Ungern är mer antisemitiskt nu än när jag deporterades, säger han plötsligt. De baktalar judar och romer i parlamentet. Regeringen låter det ske. Jag känner hur antisemitismen växer runt mig.

70 år efter sin deportation får Janos Forgacs se amiralen återuppstå, som kopparstaty.

Den står vid Frihetstorget i centrala Budapest, en huvudstad i Europeiska unionen. Det finns något operettartat och löjligt över en ”riksföreståndare” som ståtar med titeln amiral i ett land som saknar hav. Men det finns inget löjligt över Horthys gärning, det finns inget löjligt över att en Jobbiksympatiserande präst låtit ställa fram bysten vid ingången till en kyrka.

Bysten är inte en blick mot historien. Den är ett förebud i den nya nationalismens Europa.

Visst, det är illa i Ungern. Kruxet är bara att samma nationalistdårar just störtat en demokratiskt vald president i Ukraina. Det är tydligen inte lika  illa? Beror det på att nationalisterna är antiryska, vilket Carl Bildt applåderar, eller beror det på att det inte är lika allvarligt med antidemokratiska demonstrationer om de dels inte utspelar sig i EU, dels utförs av högerkrafter? Endast töntarna på Gärdet har svaret. Eller?

Advertisements

Leave a comment

Filed under Politik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s