Stridshingsten och historia

Den som kallar sig själv stridshingst borde ha åtminstone en rudimentär historieuppfattning. Tydligen gäller inte detta vår statsminister, Vår Store Ledare, solens och månens son. En som däremot är duktig på historia är professor Kjell Östberg och han har lyckats få in en artikel i Aftonbladet om högerns historieförfalskning. Artikeln finns här.

Östberg skriver bl. a. följande:

När Reinfeldt hyllar den fredliga upplösningen av unionen med Norge glömmer han att nämna att ­högern krävde krig. När han på­pekar att det är naturligt att det tog ett halvt sekel att erövra rösträtten säger han inte att orsaken var att ­högern stod i vägen. Att det var högern som motsatte sig jämlikhetsreformer såsom a-kassa, ATP, barnbidrag, fri abort, dödsstraffets avskaffande och den progressiva skattepolitik som gjort utvecklingen mot jämlikhet möjlig.

Tydligen räknar högern kallt med att de lättrörliga och dumma väljarna inte kan historia. Tydligen är den kategorin individer numera högerns huvudsakliga målgrupp. För det kan väl inte vara så illa att man inte lärt sig av Arkelstens irrfärder i historieböckerna? Det tror jag högern har, men spelar fräckt på folks okunnighet.

(Om du ser en annons nedan ber jag som vanligt om ursäkt för detta.)

Leave a comment

Filed under Historia, Politik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s