Stridshingsten och historia

Den som kallar sig själv stridshingst borde ha åtminstone en rudimentär historieuppfattning. Tydligen gäller inte detta vår statsminister, Vår Store Ledare, solens och månens son. En som däremot är duktig på historia är professor Kjell Östberg och han har lyckats få in en artikel i Aftonbladet om högerns historieförfalskning. Artikeln finns här.

Östberg skriver bl. a. följande:

När Reinfeldt hyllar den fredliga upplösningen av unionen med Norge glömmer han att nämna att ­högern krävde krig. När han på­pekar att det är naturligt att det tog ett halvt sekel att erövra rösträtten säger han inte att orsaken var att ­högern stod i vägen. Att det var högern som motsatte sig jämlikhetsreformer såsom a-kassa, ATP, barnbidrag, fri abort, dödsstraffets avskaffande och den progressiva skattepolitik som gjort utvecklingen mot jämlikhet möjlig.

Tydligen räknar högern kallt med att de lättrörliga och dumma väljarna inte kan historia. Tydligen är den kategorin individer numera högerns huvudsakliga målgrupp. För det kan väl inte vara så illa att man inte lärt sig av Arkelstens irrfärder i historieböckerna? Det tror jag högern har, men spelar fräckt på folks okunnighet.

(Om du ser en annons nedan ber jag som vanligt om ursäkt för detta.)

Lämna en kommentar

Filed under Historia, Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s