Republik nu!

Aftonbladet har presterat en utmärkt ledarartikel, förklädd till recension på kultursidan. Men eftersom den saknar författare (undertecknad Aftonbladet) och kräver republik är det uppenbart att detta är huvudpoängen? “Recensionen” finns här och kan rekommenderas för alla hängivna republikaner.

Kungakramarna borde genast hamna på historiens sophög, liksom monarkin. Det som krävs är att de partier som har republik inskrivet som ett önskvärt mål i sina partiprogram börjar agera kraftfullt därefter. Att man inte gör detta är helt enkelt beroende på rädslan att tappa marginalröster, d.v.s. de gamla tanter som läser Svensk Damtidning och som till äventyrs ändå röstar på ett parti som vill ha republik? Löjligt.

Det som hindrar ett agerande från dessa partier verkar vara den s.k. Torekovkompromissen från 1971. Den här kompromissen är jag oklar över om den finns protokollförd eller nedtecknad formellt. Men om så vore verkar den ha status som Moses stentavlor, d.v.s. något som är omöjligt att ändra för människor. Det finns en mängd s.k. heliga kor som har slaktats politiskt sedan 1971. Slakta Torekov. Inse att den kompromissen är kass och omodern. Inför republik.

 

Leave a comment

Filed under Politik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s