Karl XI:s drabanter

När jag sökte på drabanter till förra inlägget hittade jag som bonus följande:

Motion 2007/08:K343

Karl XI:s drabanter och riksmötets högtidliga öppnande

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som anförs i motionen om riksmötets högtidliga öppnande.

Motivering

Fram till och med 1974 förknippades riksmötets högtidliga öppnande av det taktfasta trampljudet och de höga knäuppdragningarna från Karl XI:s drabanter.

Drabanternas historia sträcker sig ända tillbaka till 1500-talet då det var en titel på en furstlig persons livvakt. Gustaf II Adolf inrättade efter sitt trontillträde Kunglig Majestäts drabanter som införlivades av Karl XI i Livgardet. Kunglig Majestäts drabanter var ett elitförband vars främsta uppgift var att omge och skydda kungen i strid, och dit värvades den som utmärkt sig genom tapperhet.

Drabanterna tjänstgör idag enligt konungens bestämmande vid statsceremonier på Stockholms slott, till exempel vid statsbesök, statsbegravningar och trontillträden. De bär drabantdräkt bestående av livrock och byxor av sämskat skinn, trekantig hatt, bröstharnesk, kraghandskar och svarta kragstövlar, sporrar, kartuschlåda samt värja.

Riksmötets öppnande samlar en stor skara människor, dels på plats i Stockholm, dels i övriga landet framför tv- och radioapparaterna.

I ljuset av att historiekunskaperna hos våra unga visar stora brister skulle ett intåg av Karl XI:s drabanter därför, utöver kungens tal, kungafamiljens närvaro och musiken som framförs, ytterligare bidra till att förhöja stämningen denna dag. Det skulle på ett ypperligt sätt påminna om historiens vingslag, för både oss gamla och nya svenskar.

Stockholm den 3 oktober 2007
Annicka Engblom (m) Andreas Norlén (m)

Fantastiskt! Dessa i takt med den moderna tiden idogt arbetande moderaterna måste väl tillhöra den gammalkonservativa grenen och vara minst 80 år gamla? Acknej, Engblom är född 1967 och Norlén 1973. “Med Moderaterna in i Framtiden” är kanske en lämplig slogan för dem inför kommande valår?

Advertisements

1 Comment

Filed under Krig och krigsmakt, Politik, Uncategorized

One response to “Karl XI:s drabanter

  1. Lazar Kaganovitj

    Såg dom när jag var liten, gjorde intryck – fanns inte mycket på TV på den tiden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s