Kristendomen regerar och ingen reagerar

Religionsfrihet råder i vårt land enligt grundlagen. Vi slår oss för bröstet med vår fina representativa demokrati. Denna fina demokrati öppnar varje år i september sitt riksmöte, d.v.s. Sveriges Riksdag. Till detta öppnande finns ett officiellt program, delar av vilket återges nedan:

Kl. 11.00 Upprop
Upprop av riksdagsledamöterna i kammaren.

Kl. 11.30 Musik på Mynttorget
Livgardets Dragonmusikkår spelar på Mynttorget.

Kl. 12.30 Gudstjänst med interreligiösa inslag i Storkyrkan
Ledamöter och gäster är inbjudna av Stockholms domkyrkoförsamling till en gudstjänst med interreligiösa inslag i Storkyrkan. Gudstjänsten i Storkyrkan leds av domprost Hans Ulfvebrand och domkyrkokaplan Kristina Ljunggren. Talare är författaren Sigrid Kahle, textläsare ungdomar från Fryshuset.

Kl. 13.00 Sång och musik när entrén på Riksplan öppnar
Arméns musikkår konserterar och grenadjärer ur Livgardet paraderar på Riksplan. I Stora trapphallen i Östra riksdagshuset paraderar Folkdansgillet Kedjan med landskapsfanorna. Där framträder en kör från Stockholms Musikgymnasium.

Sveriges Riksdag, pressmeddelande

Gudstjänst i Storkyrkan! Således ger vår fina demokrati tydligt företräde för en specifik svensk tolkning av en mossig religion med ca 2000 år på nacken. Jag kan inte låta bli att vämjas över denna rest av Statskyrkan, vilken officiellt avskaffades år 2000, men uppenbarligen fortfarande har fingrarna i statens syltburk. Varför protesterar inte våra fina liberaler eller vårt ack så revolutionära och upproriska vänsterparti? Framförallt, varför protesterar inte slappsvansarna i (V) mot detta ofog, jag har trots allt som gammal marxist gett dem min röst i den borgerliga skendemokratin under hela mitt liv. (I brist på bättre, riktiga kommunistpartier är utestängda med den “demokratiska” procentspärren). I takt med mitt ökande blodtryck knappar jag ner följande till vänsterpartiets mejl-box:

Hej,

Den 17 september öppnade Sveriges Riksdag. I programmet fanns inlagd en ”traditionsenlig” (?) gudstjänst i Storkyrkan kl. 12.30. Detta inslag är synnerligen märkligt med tanke på att Sverige har grundlagsstadgad religionsfrihet samt att Svenska Kyrkan numera inte är statskyrka.

Således är min fråga till er i (V) hur många av era folkvalda som besökte Storkyrkan? Är det inte rimligt att åtminstone ert parti helt uteblir i protest mot denna ensidiga hyllning av kristendomen? Jag är alltså ute efter att det borde vara partiets linje att aktivt motarbeta denna kristna preferens.  Vänligen försök inte smita undan med att spektaklet är rubricerat ”Gudstjänst med interreligiösa inslag”. En gudstjänst är en gudstjänst. Även i  Storkyrkan i Stockholm.

Bengt Nilsson

Lund

Ganska snart kommer ett svar:

Hej Bengt!

Tack för ditt mejl.

Precis som du skriver är ju Svenska kyrkan skild från staten sedan år 2000. Att det hålls en gudstjänst vid riksmötets öppnande är därför bara av tradition.

Det är fullt frivilligt för ledamöterna att delta eller inte delta. Det är en helt privat fråga. Vänsterpartiet håller inte reda på vad ledamöterna gör privat, och därför kan jag inte svara på hur många som valde att gå dit. Jag tror inte att det var så många.

I Vänsterpartiet råder religionsfrihet. Man kan vara religiös eller inte.

Vänsterpartiet engagerar sig inte som parti i kyrkovalet. Det finns dock vänsterpartister som är kyrkligt engagerade och de har bildat en s k nomineringsgrupp, VISK, med kandidater i det valet. Men det finns inga formella band till Vänsterpartiet.

Med vänlig hälsning

Britta Kellgren, Vänsterpartiets kansli

Typiskt löjligt politikersnack! Jag skickar ett svar:

OK, tack.

Men…

Det hela gäller att vara motståndare till att det officiella programmet för riksmötets öppnande har kristen dominans. Varför driver inte vänsterpartiet som PARTI frågan att spektaklet ska upphöra, eftersom det rimmar illa med religionsfrihet, vilket i mitt fall ska tas bokstavligt, nämligen FRIHET från religion. Personligen anser jag det förvirrat att vara både vänster och religiös, med tanke på den gamla sanningen att det är opium för folket och blandar bort korten. Att det “moderna” vänsterpartiet är öppet för den typen av förvillelser individuellt är naturligtvis er sak, men att man tillåter medlemmar ha religiös övertygelse är inte samma sak som att acceptera kristen dominans vid riksmötets öppnande. De kristna kan väl springa till kyrkan på sin fritid, vänsterpartister och kristdemokrater hand i hand?

Kyrkovalet har inte med den här frågan att göra.

Mvh

Bengt Nilsson

Detta hände i tisdags, men den här gången har jag inte fått något svar. Jag antar att “mitt” parti är överbelastat på kansliet med att definiera feminismen eller räkna koldioxidekvivalenter.

Det kristna tramset i samband med riksmötets öppnande borde omedelbart upphöra genom tvingande lagstiftning. Vi borde skämmas!

Ytterligare upprördhet rörande öppnandet kan riktas mot det militära inslaget. Med 1974 års regeringsform försvann stampandet av Karl XI:s drabanter. Som synes ovan finns minst följande militära inslag vid riksmötets öppnande:

  • Livgardets Dragonmusikkår spelar
  • Arméns musikkår konserterar
  • Grenadjärer ur Livgardet paraderar på Riksplan

Uppenbarligen är det svårt att släppa den nattståndna nationalism med rötter i stormaktstiden och en militariserad stat, som det var avsikten skulle slängas på historiens välfyllda sophög med den nya RF och Riksdagsordningen. Kan man inte förutom den vidriga kristendomen även slippa den vidriga militären? Fast vänsterpartiet är väl militärkramare också?

Advertisements

Leave a comment

Filed under Krig och krigsmakt, Politik, Religion

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s