1984 eller Stasi eller FRA?

Jag minns när jag under min skoltid tvingades läsa 1984 i ämnet svenska. Förnum­stigt påpekade läraren att det minsann handlade om Orwells kritik av de onda kommunisterna, som i en framtid skulle dels förvränga språket, dels övervaka alla människor in i minsta detalj. fraRam2Det lästes Kafka. Högerpressen demoniserade Stasi och KGB, hur kunde man bo i dessa vidriga länder med denna ständiga övervakning? Inget utrymme för att tänka Stort och tänka Fritt, som i våra omhuldade väst-“demokratier”.

loggasloganvitt3bSedan kom Internet, Manning, WikiLeaks och nyligen Snowden. Just idag är tidningarna fulla med den senaste bulletinen som via Snowden publiceras i bl.a. The Guardian. En rimlig sammanfattning finns i högerns rikstidning SvD. Rubrikens “knäckt” är kanske lite i överkant, eftersom NSA i samverkat med stora aktörer för att sätta standarder som gör dekryptering lättare. Samma tidning har också den intressanta upplysningen att FRA/Sverige har kodnamnet “Sardines” i den här hanteringen, samt att vi därigenom gett USA tillgång till kabeltrafik under Östersjön. Den artikeln finns här.

Äsch, säger vissa, det här är inget nytt, det här har vi vetat ända sedan Echelon!fraRam2 Förvisso, men jag måste nog ändå påpeka att detta överträffar mina värsta farhågor. Stasi, Orwell och KGB ligger kraftigt i lä, det finns inte en chans att slå den här kart­lägg­ningens omfattning, varken vad gäller antalet individer eller antalet meddelanden. Alltså måste väl den “fria” världens kolportörer av det fria ordet ropa på vargen? Nja, inte vår överviktige statsminister i alla fall, ni vet han som har fula kläder och fula slipsar. Kanske någon annan? Uppgifterna rörande att vi är “Sardines” kommer tydligen från en EU-hearing, jag citerar från artikeln ovan:

EU-parlamentet har tagit initiativ till att låta sitt utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, Libe, samla information om avlyssningsskandalen. Utskottet inledde på torsdagen en serie utfrågningar. Huvudsyftet är att utröna hur EU:s medborgare påverkats av den övervakning de utsatts för av bland annat USA och Storbritannien.

loggasloganvitt3bMen vänta nu? Sverige är väl med i EU? Således måste våra folkvalda representanter hålla sig framme i det har sammanhanget för att slå på trumman för den omhuldade friheten? Från samma artikel:

De svenska parlamentariker som sitter i utskottet, Anna Hedh (S) och Cecilia Wikström (FP), var inte närvarande och vill därför inte kommentera vad som sades. Cecilia Wikström satt i stället i ”viktiga möten”, medan Anna Hedhs plan blev inställt, säger deras respektive pressekreterare till TT.

En folkpartist som har “viktiga möten” som är viktigare än detta? Haha! Konstig prioritering från det partiet, milt uttryckt. Tydligen är också flygtrafiken mellan Sverige och Bryssel, alternativt mellan Strasbourg och Bryssel eftersatt. Fast sossar kan kanske inte boka om?fraRam2

Det finns mycket att kommentera här, och visst rabalder har det varit i medierna under dagen. Men jag misstänker att både borgare och sossar mycket snart slår sig till ro igen och gör som de blivit tillsagda: håller käften. Avslutar med ett lustigt citat från en av artiklarna ovan:

Underrättelsetjänsterna (NSA, GCHQ, min anm.) har uppmanat Guardian, New York Times och ProPublica att inte publicera uppgifterna med motiveringen att det kan leda till att utländska mål kan komma att byta kryptering, vilket kan göra det svårare att samla in och avläsa kommunikation.

Nähä? “Utländska mål” kan komma att byta kryptering??? Vilken överraskning…

Länk till Guardianartikeln

Advertisements

Leave a comment

Filed under Politik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s