Calmfors i onåd?

Lars Calmfors har jag tidigare inte varit helt nöjd med, eftersom han i vissa frågor varit en sorts borgerlighetens hov-ekonom. Nu har Calmfors nedkommit med ett alster som publiceras i den malligaste morgontidningens nätupplaga här. Rubriksättningen är bestickande: “Regeringen agerar opportunistiskt”. Innehållet också instruktivt, eller vad sägs om detta utdrag:

Med givna skatteskalor stiger skatteintäkterna automatiskt i takt med de samlade inkomsterna (BNP). Men det gör inte de offentliga utgifterna. Många utgifter – bland annat barnbidraget, den högsta arbetslöshetsersättningen och stats­bidragen till kommunerna – är fixerade i kronor. Andra utgifter, som sjuk- och föräldrapenningen, garantipensionen och studiemedlen är indexerade till prisnivån som normalt ökar långsammare än de löpande inkomsterna. Anslagen till statliga myndigheter kompenserar inte fullt ut för till exempel att lönerna ökar (vilket sker i ungefär samma takt som för BNP).

Utan nya aktiva beslut förstärks de offentliga finanserna varje år med i genomsnitt 0,4–0,5 procent av BNP. Det motsvarar 15–18 miljarder kronor. Om en sådan förstärkning inte ska ske, finns det därför normalt ett utrymme för beslut om skattesänkningar och offentliga utgiftsökningar av den storleken.

Detta system har fördelen att det i lägen med dåliga offentliga finanser inte krävs några nya beslut för att förbättra dem. (min kursiv)

Eller med andra ord, det Anders Borg slår sig för bröstet på, det s.k. reformtutrymmet, uppstår utan att Borg eller regeringen har lyft ett finger! Vilket onekligen är intressant för allmänheten att känna till?

Troligtvis gillar inte Borg Calmfors artikel. Konstigt nog verkar inte DN gilla den heller, man kan undra varför. Den finns nämligen såvitt jag begriper inte på DN Debatt, samma dag som artikeln är daterad ligger det något annat där. Vilket är lite underligt eftersom Calmfors, som sagt, tidigare varit borgerlighetens kelgris. Verkar vara slut med det nu?

Advertisements

Leave a comment

Filed under Politik, Politisk ekonomi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s