Ge upp?

Mitt senaste inlägg andades en viss resignation gentemot den avintellektualisering av politiken som Fox står för. Det finns andra som tycks vara inne på den linjen, mer eller mindre raljerande. En sådan liten pärla har jag, till min egen stora förvåning, hittat i den malligaste morgontidningens nätupplaga. Författare är Johan Croneman, länken finns här.

Croneman har fått nog av sin egen bransch, uppenbarligen. Jag instämmer gärna i nedanstående tirad:

Svenskt Näringsliv behöver i stort sett bara harkla sig i valfri fråga för att bli förstatjing i varenda nyhetssändning.

Vi har numera en högervridning i medierna som är närmast absolut; skulle de aktuella förhållandena någon enda gång ifrågasättas så triggar det i gång 300 högerkrönikörer i tweed som per omgående börjar mala om vänstervridningen ­ på 70-talet. Det är bara fyrtio år sedan, och det var dessutom en myt redan då.

Han (och jag) har naturligtvis helt rätt. Samtidigt har som citatet  anger uppkommit en helt  vansinnig konsensus dels rådande vänsterns dominans medialt under sjuttiotalet, men också motsvarande missuppfattning om dagens  förhållanden. De kommentarsfält jag väldigt sällan besöker är nedlusade av köksbordspropagandister som på fullt allvar hävdar att public service är vänstervriden. Till intäkt för detta tar man en undersökning gjord av medieforskare (under ledning av Kent Asp) i Göteborg  rörande de public service-anställdas politiska sympatier. Problemet med denna “allmänt kända” undersökning är att den dels är utförd på journalister i allmänhet, dels pekar ut miljöpartiet som särskilt gynnat. Vidare är det, om man ger sig tid att titta på själva undersökningen, uppenbart att representativiteten vad gäller journalister anställda på SVT och SR inte är mycket att hurra för. Göteborgsenkäten har ca 1400 svar. Av dessa arbetar 93 på SVT och 120 på SR. Ungefär vid tiden för undersökningen hade SVT 2120 anställda. Rörande SR är det lite svårare eftersom det finns uppgifter hos dem på 2114 år 2009 och 1670 i skrivande stund, rå interpolering ger då ca 1900 anställda år 2011. Alltså: 4% av SVTs och 6% av SRs personal har svarat på enkäten. Hälften av dessa anser Miljöpartiet vara bästa parti. Således kan man visa att 2% resp. 3% av de båda bolagens journalister antas rösta på miljöpartiet. Heureka!

Hur nu högerstollarna som härjar på kommentarsfälten får detta till att public service är vänsterdominerad övergår mitt förstånd, men jag har förvisso alltid varit lite klen i huvudet. Förutom det svaga underlaget tror jag att man i dessa kretsar sätter någon sorts likhetstecken mellan miljöpartiet och begreppet politisk vänster. Haha! Det finns väl inget parti som är så småborgerligt töntigt och omedvetet om höger-vänster-skalan som just det svenska miljöpartiet. Dessa i växtfärgade koftor myspysande miljöpartister har ända sedan partiets start velat bortse från klassamhällets realiteter. Partiet har också en uppenbar övertro på marknadsmekanismer, vilket är synnerligen kontraproduktivt om man leker miljönisse.

Nej, i realiteten är det precis som Croneman hävdar, att högervridningen medialt är fullkomlig. Det har aldrig varit en hemlighet att dagspressen är dominerad av högern i kraft av ägarintressena, men public service har ansetts delvis ge balans. Dessvärre är detta nu historia, precis som Croneman säger. Framförallt SVT är nerlusat av förnumstigheter kläckta av småborgerliga journalister med tullarna som horisont och “opartiskheten” som sköld. Det är lögn, nonsens och förbannad dikt. Sedan 2006 är det i allt ökande grad husbondens röst som gäller, dvs man traskar snällt journalistisk patrull i någon sorts borgerlig köksbordsfåra. Kolla rapporteringen rörande Libyen, Syrien eller Gaza. Varför har man inte för länge sedan journalistiskt krossat Carl Bildts sandlådetwittrande och hans löjliga karriär som förvuxen elevrådsordförande som leker utrikespolitik? Eller kolla det evinnerligt återkommande fjäsket för USA och överrapporteringen från minsta fis som släpps vid ett primärval. Eller den okritiska skuldbeläggningen av det grekiska folket som levande över sina tillgångar, nu tvungna till “nödvändiga” nedskärningar. Jag kan hålla på med dessa exempel på korkad journalistik signerat SVT ganska länge.

Men jag orkar inte ända fram. Motstånd är meningslöst. Dumhet och tvättmedelsreklam vinner. Igen. Jag får väl säga som Croneman: Pessimistisk, uppgiven? Det är snart bara förnamnet.

– – –   * * * – – –

Länk till undersökningen om journalister: Journalist 2011, ansvarig Kent Asp, kapitel 13 som .pdf. Jag har använt tabellen på s. 234.

Anställda inom SVT har jag från wiki här och de båda uppgifterna om SR finns på deras egen sida här respektive här (pdf s. 3).

Advertisements

Leave a comment

Filed under Massmedier, Politik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s