Den vidriga glosan avknoppning

Tokholms moderater börjar av populistiska skäl dra öronen åt sig vad gäller utförsäljning (läs stöld) av allmän egendom till kapitalister. Om detta kan läsas här i den malligaste morgontidningen.

Jag hörde om detta på radio igår också, som vanligt på P1 när jag var ute och körde bil. Högst sannolikt var det klipp från lördagsintervjun som kommenterades och återsändes. Hela tiden användes det vidriga ”avknoppning”, uttalat med kvitter  i pratbubblan som om ordet hade betytt ”julafton” eller ”valfrihet”, vilket innebär att man framför sig kan se en spinnande stockholmska, nöjd som om hon just fått en genomgång i sänghalmen av en rejäl murarlärling!

Kan ingen berätta för medelklasstöntarna på SVT och SR att det heter UTFÖRSÄLJNING? Det är helt oacceptabelt att en journalist lånar sig till detta bruk av ett mer positivt värdeladdat ord i akt och mening att med språkets hjälp mildra vad högern sysslar med, det vill säga stöld av gemensam egendom!

Förvisso har DN i själva artikelrubriken på nätet använt ordet utförsäljning, vilket delvis räddar dem, men bara för att vi stackars enkla människor ska förstå används även hemskheten avknoppning, inte minst i länken på startsidan.

Det är väldigt viktigt att man  använder ordet våldtäkt korrekt i medierna, liksom att man för helvete måste köra med horrören tjuguhundratretton istället för det rimligare tvåtusentretton. Samtidigt kör Gärdet-töntarna med ”fånglägret Guantánamo” när det rätteligen borde heta ”koncentrationslägret Guantánamo”, man använder ”gummikulor” för det  som korrekt borde heta åtminstone ”gummiklädda stålkulor”.

Avknoppning. Ta er i arslet.

Lämna en kommentar

Filed under Politik, Politisk ekonomi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s