Den vidriga glosan avknoppning

Tokholms moderater börjar av populistiska skäl dra öronen åt sig vad gäller utförsäljning (läs stöld) av allmän egendom till kapitalister. Om detta kan läsas här i den malligaste morgontidningen.

Jag hörde om detta på radio igår också, som vanligt på P1 när jag var ute och körde bil. Högst sannolikt var det klipp från lördagsintervjun som kommenterades och återsändes. Hela tiden användes det vidriga “avknoppning”, uttalat med kvitter  i pratbubblan som om ordet hade betytt “julafton” eller “valfrihet”, vilket innebär att man framför sig kan se en spinnande stockholmska, nöjd som om hon just fått en genomgång i sänghalmen av en rejäl murarlärling!

Kan ingen berätta för medelklasstöntarna på SVT och SR att det heter UTFÖRSÄLJNING? Det är helt oacceptabelt att en journalist lånar sig till detta bruk av ett mer positivt värdeladdat ord i akt och mening att med språkets hjälp mildra vad högern sysslar med, det vill säga stöld av gemensam egendom!

Förvisso har DN i själva artikelrubriken på nätet använt ordet utförsäljning, vilket delvis räddar dem, men bara för att vi stackars enkla människor ska förstå används även hemskheten avknoppning, inte minst i länken på startsidan.

Det är väldigt viktigt att man  använder ordet våldtäkt korrekt i medierna, liksom att man för helvete måste köra med horrören tjuguhundratretton istället för det rimligare tvåtusentretton. Samtidigt kör Gärdet-töntarna med “fånglägret Guantánamo” när det rätteligen borde heta “koncentrationslägret Guantánamo”, man använder “gummikulor” för det  som korrekt borde heta åtminstone “gummiklädda stålkulor”.

Avknoppning. Ta er i arslet.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Politik, Politisk ekonomi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s