Särintressenas julafton på DN Debatt

Skolfrågorna är heta även på den malligaste riksborgartidningen. Ungefär samtidigt som Vetenskapsakademins blytyngd mot vinster kom i SvD, körde den bildade kultureliten i DN tesen att staten bör ta ökat ansvar för skolan. Genast fick naturligtvis det extrema särintressets kolportörer, nämligen SKL, replik. Hela gojan är totalt löjeväckande och man undrar vad SKL har för motiv att till varje pris ha kvar kontrollen över något kommunerna uppenbarligen inte klarar av. Några citat från dementimaskinen:

Enligt det etablerade konsultbolaget McKinsey, som studerat olika länders utbildningssystem är nästa steg i utvecklingen för Sverige ökat fokus på lärarnas roll i klassrummet, bättre coachning och samarbete mellan lärarna. Ökad centralstyrning och kontroll är enligt McKinsey ett steg tillbaka från den position Sverige har idag.

Man dör nästan av garv! Det etablerade konsultbolaget! Så trots att Sverige är överbefolkat av professorer som forskar inom skolområdet, går genierna på SKL till ett konsultbolag för att få ha kvar sina smutsiga fingrar i syltburken. Konsultbolaget kör en gammal uttjatad ramsa om coaching, vars innebörd är att vi får paj i himlen. När vi dör. (vilket är stor risk, eftersom vi garvar åt SKL). Hur kan man vidare ens nämna den position Sverige har idag som något positivt inom skolområdet. Har McKinsey undersökt något annat land än Sverige? Rört ihop med Schweiz eller Finland???

Vidare:

[Debattörernas] resonemang reser bara frågor: Hur skulle en lärare bli bättre pedagog med ett statligt huvudmannaskap? Ska fristående skolor också förstatligas? Skulle staten ha mer resurser än kommunerna som satsar rekordmycket pengar i skolan?

Hmm, blubb, blubb, på A) svarar jag att riktig lön brukar vara en bra morot i kapitalismen, på B) svarar jag JA, SJÄLVKLART, på C) svarar jag att SKL ljuger och att staten rimligen har mer resurser än skitnödiga skattesänkande kommunala kamrerssjälar. Samt på D) svarar jag att SKL kan ta och lägga ner hela sin pantade särintresseverksamhet. Ojdå, det var visst ingen fråga om det? Men man kan väl få svara på saker man känner till ändå, liksom eleverna gör i den kommunala  skolan? SKL debatterar ju med huvudet under armen och med hjälp av McKinsey, så varför kan inte jag få tramsa lite?

Det är min förhoppning att SKL inte lyckas stoppa tillbaka tandkrämen i tuben. Major Björklund har för länge sedan fattat det här vid sitt köksbord. Björklund sprattlar med  sina 1800-tals reformer, men kan inte göra något åt kärnfrågan. Vilket är synd.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Skolan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s