Austerity (2)

Valutgången i Italien oroar en av grindvakterna på DN, den s.k. samhällsekonomiske reportern Johan Schück. Han är “intervjuad” i denna lilla artikel. Den är intressant för sin innovativa användning av språket:

– Om det inte går att bilda någon fungerande italiensk regering efter valet så är det mycket allvarligt, Reformpolitiken som har drivits under Mario Monti riskerar att avstanna […].

– Italiens ekonomi befinner sig i stagnation och har tappat sin konkurrenskraft,. Man har en hög arbetslöshet som inte visar några tecken på att vända nedåt och en skyhög statsskuld som fortfarande växer,. Vad som skulle behövas är att man går vidare med reformer som öppnar ekonomin för tillväxtfrämjande konkurrens.

Reformer och tillväxtfrämjande konkurrens? Det stavas nedskärningar i välfärdssektorn och lönesänkningar. I herr Schücks värld är detta säkert trevligt, eftersom det betyder att det kanske blir bra sedan, så småningom, för alla? I verkligheten blir det för vissa som bekant ökade vinster omedelbart, medan merparten av befolkningen får nöja sig med “you get pie, in the sky, when you die”.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Politik, Politisk ekonomi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s