Moralistisk mediecirkus

För några dagar sedan hade fyra professorer en artikel på DN-debatt, d.v.s. den av tradition tyngsta sidan för opinionsbildning i Sverige på papper. Undertecknarna är att döma av deras titlar tunga namn inom svensk forskning, de har dessutom den fördelen att samtliga är Stockholmsbaserade. Kontentan av deras artikel är att ökad ojämlikhet leder till ökad ohälsa, vilket de ser som ett problem i dagens Sverige.

Mediestormen och ställandet mot väggen av de för politiken ansvariga har emellertid så vitt jag kan se från min begränsade horisont uteblivit. Man kan fråga sig varför, men jag misstänker starkt att budskapet inte passar de borgerliga galoscherna varken i pappers- eller etermedier. Slutklämmen i artikeln:

Vi är oroade och efterlyser en diskussion om vilka åtgärder samhället bör vidta för att bromsa utvecklingen mot ojämlikhet.

Man kan jämföra med ett antal liknande larmrapporter från forskare, vilka även de fått utrymme på DN-debatt. Särskilt tänker jag på moralpaniken rörande datorspel och deras eventuella koppling till aggression. Den demokratiska, fina och stillsamma medelklassen har sedan länge (+10 år) haft datorspel som en av favoritköksbordsförklaringarna till eländet i samhället. Ett antal forskare som gissningsvis hade ont om anslag för tillfället såg 2010 till att sträcka upp fingret i luften med denna artikel (2010-12-18, Petrovic/Olsson/Larsson/Ingvar).

Replik följde: (2010-12-21, Linderoth/Björk/Ivarsson/Wearn/Säfström)

Statens medieråd lägger med anledning av detta ut en kommentar: (2011-01-10)

Vidare presterar Statens medieråd nästan ett år senare en forskningsöversikt, den är tämligen omfattande med relevanta definitioner av både begreppen datorspel och aggressivitet. Den publicerades 2011-12-05 “Våldsamma datorspel och aggression”, och är ingenting för den journalist eller allmänhet som bara orkar läsa enstaka sidor.

Eftersom Statens medieråd råkar vara skiljaktiga gentemot hjärnforskarna blir det en moralpanikvända till i rikspressen, detta sammanfattades av bloggaren Slowfox här. En utmärkt sammanfattning av “cirkusen” kring årsskiftet 2011/2012. Efter Slowfox sammanfattning tillkommer TV4:s Kalla fakta med en runda i april 2012.

Nu, äntligen, till huvudpoängen. Som den trogne läsaren inser blir det genast meningsutbyten och diskussioner, dels om huruvida problemet är korrekt beskrivet, dels om vad “samhället” i så fall ska göra åt saken.

Jag hade förväntat mig en ännu större upprördhet och diskussion rörande de fyra professorernas artikel om hälsa och ojämlikhet. Det vore väl rimligt? Men det verkar som att jag väntar förgäves. Det regimen inte gillar tiger borgarpressen och PR-avdelningarna ihjäl. Sossarna vårdar sina affärsplaner.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Kultur och nöjen, Politik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s