Rulla hatt

När jag var ung rullade man fortfarande hatt när man var ute och festade, trots att ingen av oss hade hattar. Framförallt hade vi inte halmhattar.

Nu har det blivit populärt i Tyskland att rulla hatt. I det här fallet doktorshatt. Den tyska regeringen har på relativt kort tid fått sin andra doktorshatt satt i fråga och den riskerar rulla iväg. Möjligen kan man i de här fallen tala om nätrullare också, eftersom det är kontrollen via internet som gör det möjligt eller mödan värt för ett antal personer att granska gamla avhandlingar och upptäcka fusk eller plagiat. En avhandling läses som bekant vanligtvis bara ordentligt av tre personer: författaren, opponenten och i bästa fall handledaren. Ibland läses den också av en korrekturläsare eller språkgranskare, men dessa har inte till uppgift att verifiera den vetenskapliga stringensen. Därefter blir avhandlingen godkänd efter diverse hummanden, nickanden och muttranden. Slutligen hamnar den på hyllorna för att aldrig mera öppnas, utom för en och annan referens. Nu är det slut med denna akademiska frid (frihet?) eftersom när doktorn blir kändis eller minister det plötsligt blir intressant för belackare och kritiker att riva ner ett karriärbygge om det skulle visa sig vila på lösan sand.

Den nu aktuella rullande hatten är Annette Schavans. Hon råkar sitta på utbildningsministerstolen. Hoho, man kan inte låta bli att dra på de numera i borgerlighetens eländiga Sverige sällan använda smilbanden. Riksborgartidningen (den malligaste) har på ett utmärkt sätt sammanfattat den tyska skammen i denna artikel. Även här kan man mellan raderna ana en viss skadeglädje.

Intressant är dock den tyska borgerlighetens konstiga tradition att utse ministrar, citerat från DN-artikeln:

Om Annette Schavan skulle bli av med sin doktorstitel måste hon med all sannolikhet avgå som utbildningsminister. Av de sexton ministrarna i den tyska regeringen har tio doktorerat inklusive fysikern Angela Merkel.

Artikelförfattaren Lewenhagen slirar här lite, eftersom Merkel förvisso började som fysiker, men doktorerade i fysikalisk kemi. Men den intressanta frågan är hur många disputerade som valts ut för att ingå i den svenska borgerliga regeringen. Den kompetente landsfadern Reinfeldt har väl dammsugit universiteten på likaledes kompetent folk som har disputerat?

Frågan ovan är givetvis retorisk…

Advertisements

Leave a comment

Filed under Politik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s