Läxhjälp till de bemedlade

Vår regering — ni vet den högermaskin som inte gillar “utanförskap” — har lagt ytterligare en pusselbit till sitt klassegregerande monopolspel. Den subventionerade läxhjälpen. Till och med en av ekonomistas skribenter har blivit upprörd över detta, vilket kan läsas här.

Guldskeden körs än längre ner i halsen på dem som fötts med den. Frågan är när de storknar.

De flesta “allmänborgerliga väljare” jag kommer i kontakt med i vardagslag har inget mot att högern vräker pengar över de redan bemedlade. Vad gäller avdrag för städning exempelvis, tycks det inte spela någon roll att det är orättvist. Ej heller att villaägare får subventionerade reparationer medan hyresgäster inte får det. Man skulle antagligen inte protestera om regeringen delade ut 500 förgyllda ankpressar till de rikaste familjerna i Danderyd.

I den här frågan blir dock även “allmänborgaren” faktiskt upprörd. Anledningen är uppenbar, de flesta fattiga kan faktiskt städa själva och att rika svin får skatteavdrag har aldrig stört högerväljaren, det ligger liksom i sakens natur. Vad gäller läxhjälpen inser emellertid “allmänborgaren” att avdraget är åt helvete, eftersom det i genomsnitt i familjer med elever med svårigheter inte finns kompetensen i hemmet. Samtidigt finns inte pengarna. Således vrids klassorättvisans klocka ytterligare bakåt, målet för detta vridande tycks ligga på 1920-talets nivå. Regeringen smeker gärna de rika i baken med även denna fjäder och bryr sig inte. Rörande den här guldskeden kanske man trots allt gått för långt och driver vissa gamla kärnväljare in i det numera kraftigt högerkantrade sosseriet.

Advertisements

2 Comments

Filed under Politik, Politisk ekonomi, Skolan

2 responses to “Läxhjälp till de bemedlade

  1. A. Gramsci

    “Rörande den här guldskeden kanske man trots allt gått för långt och driver vissa gamla kärnväljare in i det numera kraftigt högerkantrade sosseriet.”

    Tyvärr tror jag du har fel. Folk vill bli nerdragna i skiten. Sålänge man får en pizza och 300 spänn extra i plånboken så spelar det ingen roll att våra barn spolas ner på toaletten. Vi får ju pizza, ju.

    • Du kan ha rätt, men kanske blandar du också ihop den ganska korkade delen av väljarkåren som blir grundlurade av borgerlighetens propaganda om undersköterskors skattesänkningar med den “allmänborgerlige väljaren”. Jag är medveten om att allmänborgerlig är ett gummibegrepp, men pizzagänget som dels inte kan räkna, dels yvs över 300, är knappast i den kategorin. Möjligen gör du en annan bedömning på din arbetsplats? 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s