Begravning

Det är mycket allvarligt att dö. Det är till och med oåterkalleligt. Det är också ganska svårt att i längden undvika, åtminstone än så länge.

Vad som är om möjligt ännu allvarligare är att det — trots religionsfrihet i konungariket Sverige — fortfarande är Svenska kyrkan som ansvarar för begravningssystemet. Det finns två undantag, kommunerna Stockholm och Tranås, vilka tydligen har kompetens att sköta begravningar och ta in skatt för detta ändamål. I resten av riket saknas antingen viljan eller kompetensen, läsaren kan själv gissa på vilket för sin egen kommun.

I Lund finns en smart medborgare som har utnyttjat möjligheten att lägga ett s.k. medborgarförslag. Förslaget går ut på att Lund ska sälla sig till Tranås och Stockholm, eftersom Lund borde gå före i sekulära frågor. (Ni vet, vetenskapen, Darwin och allt det där.) Förslaget har uppmärksammats i en liten notis i den lokala borgartidningens söndagsupplaga, pappersversionen 2012-11-11. Givetvis kommer det inte att hända något, eftersom medborgarförslagen endast är till för att ge demokratisk fernissa åt den borgerliga demokratin.

Men jag undrar vem som ligger bakom förslaget? Kanske någon jag känner? 🙂

Advertisements

Leave a comment

Filed under Politik, Religion

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s