Pastafarianer

En ung man i USA fick en lysande idé: Jag startar en religion. Förutsättning: någon typ av påhittat väsen ska avgudas. Vad kan väl vara bättre än ett flygande spaghettimonster?

Den unge mannen heter Bobby Henderson och har vid det här laget hunnit uppnå den aktningsvärda åldern av 30 år. År 2005 studerade han fysik, samt skrev ett brev till Kansas Board of Education, där han hävdade att spaghettimonstret var en etablerad dyrkad gud och således borde ha samma status som evolution och s.k. intelligent design. Följaktligen borde undervisningen rörande världsalltet delas i tre delar mellan kristendomens skapelseberättelse, darwinism och spaghettimonstret.

Eftersom Henderson i sak har rätt, nämligen att det är lika troligt att spaghettimonstret skapade världen som att något ännu fjantigare monster uppdiktat i Palestinaområdet för över 2000 år sedan gjort det, fick Hendersons monster snabbt glada anhängare. Anhängarna kallas pastafarianer, eftersom monstret består av pasta och två köttbullar. Monstret har alltså två “balls”, vilket ger upphov till roliga skämt, exempelvis “my god has more balls than yours”.

Henderson påstås leva på försäljningen av artefakter lämpliga för dyrkandet av monstret, typ tröjor och roliga dekaler. Han uttrycker på sin hemsida, vilken han tydligen sköter mellan badturerna på en ö i Filippinerna, viss oro för att hans religion om 20 eller 50 år har utvecklats till något Ron L. Hubbard skulle vara stolt över. Han är väl medveten om att världen är full av religiösa tokstollar, varför skulle inte någon av dem bli pastafarian?

Jag tror att The Church of the Flying Spaghetti Monster (FSM) saknar en viktig ingrediens för att bli en riktig religion. Man behöver ett sorts prästerskap. Prästerskapet utbildas, under låt säga 5 år, på ett prästseminarium för att lära sig förstå hur FSM fungerar. Därefter är prästerskapet berett att döda företrädare för andra religioner, samt att välsigna vapnen när nationer går i krig.

Länkar:

FSM

Henderson

Advertisements

Leave a comment

Filed under Kultur och nöjen, Religion

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s