Vad vill den store reformatorn?

För ungefär en vecka sedan beskrev Bo Bernhardsson i efterarbetet ganska väl hur borgerligheten sin vana trogen parasiterar på tidigare positivt laddade ord. Han skrev så här:

Till att börja med kan det konstateras att ordet reform under senare år fått en ny innebörd. En reform kan alltså med modern borgerlig terminologi vara en åtgärd som radikalt försämrar välfärden, exempelvis villkoren för sjuka och arbetslösa. Och när ordet ”strukturreform” används av alliansens ministrar eller andra högerpolitiker i Europa kan man vara ganska säker på att det handlar om att försämra löner, pensioner och anställningstrygghet.

Det gäller alltså att vara på sin vakt när Borg börjar dilla om reformer, vilket finns återgivet i dagens DN här rörande årets “utrymme”. Som vanligt finns det utrymme till diverse skattelättnader, i det här fallet bolagsskatten. Värre är det för pensionärerna, vilka som bekant inte arbetar och således inte kan utnyttja den s.k. arbetslinjens enorma fördelar. Den till desperations-Hägglund utlovade pensionärsreformen  uteblir tills vidare. DN skriver:

En pensionärsskattesänkning kostar statskassan 2,3 miljarder kronor, enligt en modell som finns klar i regeringskansliet. Det skulle ge en genomsnittlig pensionär mellan 1.000 och 2.000 kronor mer i plånboken per år.

Förutom att lida över det uttjatade yrandet om att alla är utrustade med plånböcker, kan man undra om det verkligen är samhällsekonomiskt försvarbart att slänga pengar på pensionärer? De har ju arbetat klart och bidrar inte till kapitalisternas vinster. Längre. Nej, dessa 2.3 miljarder kan väl borgerligheten använda till att ytterligare sänka krogmomsen! De senaste fem miljarderna som kastades i krögarnas gap, alltså kostnaden för mer än två (2) stycken Lunds universitet rörande grundutbildningen, kan väl ökas ytterligare i stället? Dra till med 5 miljarder extra till krogarna igen, vem vill äta hemma i ensamhet? Troligen bara pensionärerna.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Politik, Politisk ekonomi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s