Sidospår Calmfors

Förutom alla andra återvändsgränder, i dubbel bemärkelse, hittade jag den här roliga propagandaskriften. Den ligger sedan 2003 fortfarande kvar på Svenskt Näringslivs sida, till allmänt nöje. Det var de intellektuella giganterna Johnny Munkhammar och Fredrik Segerfeldt som hade samlat sig till en marsch in i framtiden, genom att försöka desavouera utredningen. Skriften slutar så här:

Slutsatser

Den offentliga utredning som leddes av professor Lars Calmfors är en produkt som var ett tungt och relevant inlägg för sin tid. Den utgick i grunden från att Sverige under vissa förutsättningar borde gå med i EMU:s tredje steg och införa euron. Dessa förutsättningar är nu uppfyllda och Sverige är enligt utredningens sätt att resonera fullt redo att gå med.

Därtill kommer att nyare forskning har förändrat förutsättningarna för analysen. Centrala, för att inte säga avgörande, belägg i de ekonomiska aspekterna har tillkommit. Framför allt gäller det såväl teori som empiri avseende handel samt värdet av en integrerad kapitalmarknad. På de punkter där utredningen var bristfällig eller idag är överspelad kan den inte längre användas i debatten.

Argumenten för att vänta och se är borta. Argumenten för att gå med har stärkts. Inget nytt argument har tillkommit emot. Summan blir att de ekonomiska skälen för ja är starkare.

Särskilt att “inget nytt argument tillkommit emot” är väldigt starkt. Undrar varför vi inte är med egentligen. Visst är det synd om oss. Men målet ligger väl fast hos Svenskt Täringsliv, synd bara att det knappast är läge för en propagandamaskin förrän tidigast 2022. Typ. Liksom.

Advertisements

1 Comment

Filed under Politisk ekonomi

One response to “Sidospår Calmfors

  1. Pingback: Svenskt Näringsliv och euron « Lars P Syll's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s