Klasshat

Ajabaja, man får inte hata klassfienderna! I alla fall inte enligt den borgerliga finkulturens grindvakter, de stora moraliska rättesnörena på DN. Överklassafarin har fått sitt mediala genomslag eftersom den med rätta kommit till även Stockholms välmående skatteparadis, vilka nödtorftigt är förklädda till kommuner. (Kring Göteborg har detta funnits i flera år, jag försökte till och med beställa tröjan “Odla ditt klasshat”). Naturligtvis måste DN anlägga moteld till de besuttnas försvar.

Nåväl, grindvakterna i DN har fått visst mothugg av Åsa Linderborg i Aftonbladet, vilket lett till att Olle Svenning beretts plats på DN för att vara grindvakterna behjälpliga i sitt fördömande. Svenning gör sin plikt som snäll klassamarbetande kultursosse och börjar genast dilla om Lenins ondska, varefter Linderborg replikerar. Artikeln börjar så här:

I mitten av 80-talet var jag kompis med en boxare. Vi kan kalla honom Göran. När Göran som sjuttonåring vann SM-guld i flugvikt blev han uppsökt av Lilla Sportspegeln för en bandad intervju. Reportern frågade:

– Kraften i dina slag, Göran, var kommer den ifrån?

– Det är mitt klasshat.

– Vi tar om det där. Göran, du är pigg i ringen! Varifrån får du energin?

– Från klassamhället.

–  Okej Göran, du vet, det här är ju ett teveprogram som väldigt många kommer att titta på, särskilt barn. Bara så du tänker på det. Vi börjar om: Hur förbereder du dig inför en match?

– Jag tittar i morsans lönekuvert och sen vill jag slåss.

Reportern ger upp och stänger av mikrofonen. Det blev ingen intervju. Vissa saker får man bara inte säga.

En fullträff, mitt i solar-plexus på det medelklasskramande sosseriet. Det värmer gott i en gammal kommunist, likt sovjetisk vodka och östtysk Rotkäppchen. (Vad rubriksättaren till artikeln sysslat med är mer än vad jag förstår, men det är väl som vanligt en praktikant som “är bra på layout” men inte kan läsa innantill.)

Advertisements

Leave a comment

Filed under Kultur och nöjen, Politik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s