Den förbannade skolavslutningen

Det börjar närma sig. Igen. Sommarlov för barnen, bad och sol och ha roligt i största allmänhet. Det är bara ett problem: först kommer skolavslutningen. Det är dags för det årliga hyckleriet. Barnen i vår Lundaskola ska gemensamt trampa iväg till Domkyrkan, där det ska sjungas “Den blomstertid nu kommer” samt lyssnas till en predikande präst. En präst! Som ägnar sig åt sitt jobb, nämligen att föra ut det kristna budskapet till de små liven. Jag har inget mot att prästen gör sitt jobb, det som stör mig är att detta sker inom skolans ram. Jag begriper inte varför de kristet religiösa föräldrarna som i det sekulära Lund gärna vill ha avslutning i kyrkan, inte kan ha detta själva utan att släpa med sig alla andras barn också.

Men, men visst är de små barnen söta i sina fina kläder i kyrkan? Jo, men de är söta på skolgården också eller för den delen om de har avslutningen i gymnastiksalen! Genast kommer en massa korkade argument: “Det finns inte plats för föräldrarna i gymnastiksalen” är ett av de vanligare. Håller inte. Avslutningen är till för barnen, inte för föräldrarna. Bygg större gymnastiksal då, alternativt leta upp en lokal där man inte tvingas lyssna på det kristna budskapet, mer eller mindre inlindat.

För att i någon  mån bidra till att få slut på eländet anmälde jag för några år sedan detta kvalificerade dubbelmoralistiska trams till DO. Jag vägrade gå på avslutningarna eftersom jag är ateist är blir ateistiskt förbannad över hyckleriet. Resultatet blev ett Katri Linna-blaha-blaha där man inte vågade klart ta ställning mot kyrkoavslutningarna. Länk till DO:s nuvarande genomtänkta ståndpunkt.

Det börjar bra:

DO:s bedömning är att skolavslutningar i första hand bör hållas i neutrala lokaler utan religiös anknytning. DO:s bedömning baseras på diskrimineringslagen.

Här har man alltså slagit fast grundprincipen och känner sig nöjd. Sedan kommer dråpslaget, vilket innebär att den första skrivningen i praktiken är helt meningslös:

DO upplever inte att detta är en stor fråga och har betydligt större problem på andra områden i skolan som exempel trakasserier, kränkningar och diskriminering av barn och elever. Vi har få anmälningar om skolavslutningar och de vi har fått kommer främst från etniska svenskar som är ateister. I media får man intrycket av att denna diskussion är ett resultat av den etniska mångfalden och att det är invandrare som vill få bort de svenska traditionerna. DO:s bild är snarare att det hör ihop med sekulariseringen av samhället och skilsmässan mellan Svenska kyrkan och staten.

Det finns större problem? OK, diskrepansen mellan grundlag, religionsfrihet och skolans kristna koppling är underordnad någon sorts vardagsrasistiska problem, vi lämnar de stora principiella frågorna och ägnar oss åt skadereduktion i det lilla samhället? Vidare kan man frestas dra slutsatsen att etniska svenskar som råkar vara ateister är någon typ av “icke-individer” eller åtminstone andra klassens medborgare som antingen aldrig blir kränkta av kristna eller i vilket fall borde stå ut med detta, eftersom vi (antagligen) är vana vid det? Eller är vi ateister i genomsnitt välutbildade och således toleranta och “vänder andra kinden till”? Jag skulle inte satsa många Euro på den tolkningen!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Skolan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s